IMG_6499

Elisabeth Östnäs med vinnardiplomet gjort av fjolårets vinnare Josefin Sundqvist.
Foto: Kristina Sjögren.

 

Årets vinnare av Bults debutantpris Slangbellan blev Elisabeth Östnäs med ungdomsromanen Sagan om Turid – Kungadottern.

 

Sagan om Turid – Kungadottern (Berghs förlag) utspelar sig på vikingatiden. Det är hård vinter och kamp mot svälten. Turid själv drömmer om en värld bortanför byn, hon vill resa och skriva. Men hon vet att hon en dag ska bli drottning, vilket skapar särskilda villkor.

– Min vision har varit att göra bilden av vikingen mer komplex, säger Elisabeth Östnäs.

– Vikingar skildras ofta rätt ensidig och macho. Det har kretsat kring män och pojkar. Jag vill föra in det feministiska perspektivet, och visa på kvinnornas betydelse. Och utan att romantisera – det här var en oerhört grym tid.

Elisabeth Östnäs tog emot Slangbellan, Bults pris för bästa debutbok i kategorin barn- och ungdomslitteratur 2015, vid en välbesökt utdelning på Författarnas hus i Stockholm 5 april. Kalle Güettler hade täljt själva slangbellan och fjolårets pristagare Josefin Sundqvist hade gjort diplomet, och motiveringen löd: ”Ett rafflande äventyr och en historisk skildring med inträngande psykologisk blick”. Också de två övriga nominerade till priset, Sara Lövestam och Alex Haridi, var med vid utdelningen och blev även de intervjuade från scenen.

Sagan om Turid – Kungadottern är första delen i en trilogi. Den andra gavs ut i början av maj, och den tredje är planerad till november 2016.

– Det har varit viktigt för mig att de kommer ut tätt. Jag vill inte att läsaren ska behöva vänta, det tycker jag själv är så tråkigt.

Men egentligen hade inte Elisabeth Östnäs tänkt skriva en ungdomsbok, utan en roman för vuxna. Ett komplext romanbygge med flera tidsplan och trådar som löpte i kors. Men en förläggare plockade fram Turid ur materialet och pekade på den berättelsen.

Ungefär samtidigt var Elisabeth Östnäs också på besök i sin dotters skola och fick frågan om hon inte skrev något som de kunde läsa?

– Och då kände jag att det ju vore väldigt roligt. Och när jag väl förstod vad det var jag skulle skriva, gick det väldigt lätt. Jag hörde rösten tydligt, säger Elisabeth Östnäs.

Slangbellan delades ut för 18:e året i rad, och förutom diplom och slangbella erhöll pristagaren 30 000 kronor.

Anna Ehn

 

Fotnot: Tack till bidragsgivarna Astrid Lindgrens stiftelse Solkatten, Alfabeta, Berghs, Lilla Piratförlaget, Natur och kultur, Bonnier Carlsen, Rabén och Sjögren, Opal och Urax.

 

Länk till Sara Lövestams blogg om Slangbellan:

http://www.litteraturmagazinet.se/sara-lovestam/boklogg/slangbellan-som-jag-inte-vann-men-heller-inte-blev-beskjuten-med-4753866